You are currently viewing За коледния дух, земното прасе и още нещо

За коледния дух, земното прасе и още нещо

Какво общо има между Коледния дух, Лунната нова година, земното прасе и рождения ден? Нека в разгара на празничната подготовка и растящо нетърпение отправим поглед към далечна Корея, за да разберем…

Санта Харабоджи. Само че този вид е по-скоро любопитно изключение, най-често се срещат познатият ни червен костюм и бяла брада.

Не е учудващо, че Коледа в Южна Корея се празнува по познатия ни и у нас начин: с неотменно пазаруване, суетене покрай празничното меню, размяна на подаръци, а за вярващите – и със спазването на религиозните ритуали. В Южна Корея около 30% от населението изповядва християнството (най-високият процент сред източноазиатските държави), проникнало в тези далечни предели през 17. век. И въпреки че държавата е традиционно будистка, Коледа е обявена за официален празник и почивен ден. Улиците светят празнично, витрините на магазините са отрупани с украси, разхожда се тук и там дори Дядо Коледа (Санта Харабоджи).

Изображение: darkmoon1968

Нова година обаче е по-различен и по-любопитен от тази гледна точка случай. Традиционно Южна Корея, като повечето страни в Азия, се е ръководела по лунния календар. И макар че посрещането на Нова година на първи януари е завоювало популярност в страната, честването на началото на Лунната нова година пази своето почетно място сред зимните празници. Както във всяка култура, отбелязването на новото начало е свързано с осъзнаването на вечния цикъл на живота, и погледите се обръщат съответно с преклонение към миналото и с надежда към бъдещето, маркирани от разнообразни традиции на отдаване на почит към предците и гадания и пожелания за следващата година.

През 2019 г. началото на лунната година се пада чак на 5-ти февруари, а празненствата обикновено продължават по три дни. Съвсем в духа на това вълшебно число ви представяме три ключови особености на празника.

 

Поклон към предците и възрастните

Поклон – http://crazykoreancooking.com/foodandculture/seollal-korean-lunar-new-year-traditions-and-food

Поклонът е характерен начин за поздрав в етикета на корейците, като колкото по-дълбок е той, толкова по-голямо уважение изразява. Именно Нова година е един от поводите, в които се използва най-дълбокият възможен поклон – този до земята. Той се отправя към предците на рода като част от специална церемония по отдаване на почит, в която на техните духове се предлагат ритуални храни и напитки. Освен това с дълбок поклон децата поздравяват възрастните членове на семейството, за което биват възнаградени с пари и подаръци. Това е още един пример за дълбокото уважение, което се оказва на по-възрастните в Корея. За него свидетелства и сложната хоноративна система на езика, със своите множество стилове на говорене, в зависимост от степента на изказвано уважение към събеседника.

 

2019 – годината на земното прасе

Изображение: Skitterphoto

Съгласно източния календар, своеобразна разновидност на който се предполага, че може би са използвали прабългарите, идващата година ще бъде белязана от знака на земното прасе (или глиган), завършващо зодиакалния цикъл. Прасето се отличава сред останалите зодии като особено чистосърдечно и приятелски настроено. Като символ на богатството, то вещае множество успехи във всички житейски сфери. А подобно на същинска касичка, прасето обещава да пази и умножава всички финансови начинания и инвестиции. Земният елемент, от своя страна, се свързва с лоялност и честност и препраща към идеите за грижа, стабилност и сигурност.

 

На колко години съм в Корея?

Изображение: cbaquiran

Вероятно най-любопитната особеност на отбелязването на началото на Новата година по лунния календар в Корея е добавянето на още една година към възрастта на всеки. Точно така – кореецът „пораства“ не на рождения си ден, а на Нова година! Нещо повече, неговата възраст започва да се брои от година първа, а не от нулата, както сме свикнали на Запад. Поради това, ако искате да разберете на колко години ще бъдете в Корея през 2019 г., прибавете една към сегашната си възраст, а на 5-ти февруари още една, и ще имате точната бройка. Това може и да звучи малко плашещо, но на Изток възрастта, както вече стана дума, носи повече престиж и социална тежест, отколкото паника и ужас, както на Запад. А уточняването ѝ е важна част от себепредставянето в Корея, тъй като именно по нея се определят йерархическите отношения и стиловете, на които ще си общува всеки от събеседниците.

В специфичното изчисление на годините може би се корени една от тайните на това, защо корейците най-често ни изглеждат по-млади от възрастта, на която твърдят, че са, но разбира се, роля играят и чудесата на корейската козметика, както и манията по здравословен начин на живот.

Най-добри благопожелания за Нова година!

В очакването на празниците често ни наляга диагнозата „липса на коледен дух“. В такива случаи винаги е по-продуктивно, вместо да чакаме празничното настроение магически да ни споходи, да си създадем магията сами.

С надежда тази статия да е допринесла мъничко за празничния ви дух,

Весели празници!

Вашият коментар