You are currently viewing Изтокът през очите на професор Александър Федотов

Изтокът през очите на професор Александър Федотов

Проф. Александър Федотов е един от малкото хора, пред които Изтокът не само разкрива своите тайни, а го прави с огромна охота. Той ни завеща неоценимо богатство от текстове за старата и средновековната корейска, монголска и тибетска култура, литература, философия и религия. Но този път имаме възможност да се докоснем до нещо още по-лично – да надникнем в снимковия архив от последните пътешествия на проф. Федотов из Изтока.

Фотографиите са изложени от 11. март в галерия – книжарница „София-прес“. Организатори на изложбата са Фондация „Проф. дфн Александър Федотов“, Клуб „Приятели на Индия“ и Посолството на Индия в България. Кураторът на галерията, г-жа Олимпия Николова, споделя, че за създаването ѝ съпругата на проф. Федотов – г-жа Снежана Тодорова, е предоставила картата памет от неговия личния телефон, съхранила огромен снимков материал. Освен с всичко останало, проф. Федотов е известен и като неуморен и ненаситен пътешественик – посетил е приблизително 126 държави в света! Затова се е наложило подборът на фотографиите да се сведе до пътуванията му от последните две години – до Индия, Китай и Република Корея. Целта на изложбата е да представи най-вече емоциите на пътешетвеника Александър Федотов, неговата момчешка спонтанност, неподправено любопитство и заразен ентусиазъм.

Изложбата носи названието „С обич към Изтока“, което е мотивирано от това, че в своя статия проф. Федотов сам заявява чистосърдечно своята любов към Изтока, а делата му са нейно красноречиво потвърждение – сред тях се нареждат приносът му за учредяването на Центъра за източни езици и култури към СУ „Св. Климент Охридски“, за създаването на специалност „Кореистика“, за откриването на Институт „Седжонг“ в България, както и над 40 авторски и преводни книги.

Какво означава да видите Изтока през едни от най-ерудираните и дълбоко познаващи неговото многообразие очи? В изложбата можете да разгледате снимки не само от Република Корея, Китай и Индия, но също така от Нова Каледония и о-в Фиджи. „С обич към Изтока“ всъщност е втората изложба от серия събития, посветени на проф. Федотов. Първата изложба, открита на  6. март – рождената дата на професора, носи името „Цвете за теб“ и представя отново негови фотографии от различни географски ширини, този път специално на цветя. И двете събития са още един хубав повод да отдадем почит към паметта на проф. Федотов.

Изложбата „С обич към Изтока“ можете да разгледате до 28. март в галерия – книжарница „София Прес“.

Изложбата „Цвете за теб“ можете да разгледате до 25. март в Руския културно-информационен център.

 

 

 

Вашият коментар