You are currently viewing Люто, по-люто…. кимчи!

Люто, по-люто…. кимчи!

Чудили ли сте се някога каква е тази своеобразна червена салата, която похапват сладко-сладко в почти всяка корейска драма? А често пъти и дори усърдно приготвят (спомнете си само за вечната класика в жанра “Boys Before Flowers”)? А може би отдавна вече сте искрени почитатели на това кулинарно предизвикателство за всеки непривикнал към лютото вкус?

Освен основните блюда, корейската трапеза обикновено предлага множество допълнителни ястия, които могат да служат като разядка или гарнитура, но имат и ключова роля в типичното азиатско съчетаване и смесване на вкусовете в букети, неочаквани и непознати за западното небце. Постоянно присъствие сред тези допълнителни ястия има кимчи – именно същата червена салата, направена най-често от ферментирало китайско зеле и множество подправки, която се появява на трапезата по три пъти на ден – на закуска, обед и вечеря. Доколкото корейската кухня е по начало изключително пикантна, е трудно да се направи класификация в нея, но лютият вкус на кимчито не е за подценяване.

„Boys Before Flowers“: стопкадър.

Съществуват множество рецепти и разновидности на приготвянето на това ястие, като всеки регион в Корея си има свои варианти и традиции. А популярността му сред чужденците расте лавинообразно, благодарение на богатството от витамини, което то предлага, а и разбира се, на неустоимия му вкус. В България кимчито също се радва на растящ апетит. То се предлага във всички корейски ресторанти у нас, но може да бъде приготвено и в домашни условия, тъй като необходимите продукти се намират и на нашия пазар. Приготвянето му не е никак трудно особено ако се запасите с търпение и очила, които да ви предпазят от острия лют аромат, а освен това може да бъде и изключително забавно!

В това се уверихме по време на уъркшопа на госпожа И върху корейска кухня, проведен в ресторант „Юн“, София. По-долу може да намерите рецептата за „печу кимчи“, при която китайското зеле се използва цяло и която изпробвахме и смело заявяваме – резултатът е невероятно вкусен! Ако решите сами да се впуснете в това кулинарно приключение, ще имате възможност и сами да определите колко люто да бъде вашето кимчи. То се комбинира изключително добре с ориз, но търпи и всякакви междукултурни смесвания и експерименти – едни го съчетават с пица, други – с ракия.

Ако сте почитатели на пикантни храни, нищо чудно след като опитате кимчи, да ви се прииска да си имате един от онези специални хладилници, създадени изключително за съхранение на огромни запаси от тази корейска вкусотия!

 

Печу кимчи

Съставки за 6 порции:

1 китайско зеле
1 ряпа (приблизително 250 гр.)
2 стръка праз лук
3 – 4 стръка зелен лук
1 – 2 глави жълт лук
5 – 6 скилидки чесън
¼ корен джинджифил
2 с. л. сол
1 – 5 с. л. корейски лют червен пипер
2 с. л. рибен сос

 

Приготвяне

Зелето се разрязва по дължина (като се започне от кочана) до половината, след това добре се осолява и се оставя да престои около 6 часа.

За соса: жълтият лук, чесънът и джинджифилът се пасират заедно с рибния сос. Ряпата, зеленият лук и празът се нарязват на равни ленти. Всичко се смесва и обърква добре, като се добавят сол, рибен сос и лютият червен пипер на вкус.

 

 

След като зелето е престояло 6 ч., се измива добре. След това лист по лист се намазва обилно със соса (както е показано вдясно).

 

 

 

 

 

 

 

Вкусно, по-вкусно… кимчи!

Накрая се увива с най-горния лист (или два в зависимост от големината на листовете) в такова симпатично вързопче, показано на снимката.

 

 

 

 

Може да се консумира веднага, може да се остави да отлежи и да ферментира още. Поднася се нарязано. Съхранява се на студено място или в хладилник.

맛있게 드세요! Приятен апетит!

Вашият коментар