You are currently viewing Нова къща – нов късмет или когато настане време за подаръци в Корея

Нова къща – нов късмет или когато настане време за подаръци в Корея

Създаването на дом и семейство несъмнено е значимо и чествано събитие във всички култури. За корейците това също е повод за устройване на празненство, на което се канят приятели и роднини в новата къща, а от тях се очаква да донесат добро настроение и, разбира се, подаръци. Само че не какви да е подаръци.

„Пинокио“ (2014-2015): стопкадър

Корейските драми се очертават като неизчерпаем източник на нови и нови любопитни факти за корейската култура и начин на живот. Те са не само отличен и забавен помощник при ученето на езика (с които много приятно и все пак успокоително за съвестта се спестяват упражнения за слушане), но и истинска съкровищница, стига човек да се вгледа в детайлите и да се порови какво означават.

Така например партито по случай новия дом на Чан-су в драмата „Пинокио“ озадачава с неочаквания избор на подаръци, които неговите приятели решават да поднесат (и от които той остава крайно разочарован), но се оказва, че те попадат напълно в списъка с традиционни корейски подаръци за нова къща. А ето го и него:

На първо място, по този повод корейците подаряват свещи и кибрит. Огънят е ключов за всеки традиционен дом, а неговият център е огнището. В предмодерните времена в България също пренасянето на огъня от старата в новопостроената къща е било съпътствано с множество ритуали и предписания, за да се гарантира бъдещото благоденствие на семейството и да се умилостиви Стопанът – грижовният домашен дух. В корейската традиционна къща огънят се е пренасял по подобен начин и неговото присъствие е било задължително при честването на новия дом и ритуалите за омилостивяване на домашните духове. Вероятно роля е играела и необходимостта да се отдаде почит на богинята на огъня и домашното огнище – Чоуангшин. Като отглас от тази корейска традиция е останал и днес обичаят да се подаряват свещи и кибрит, които да „озарят“ дома с късмет и благополучие.

„Пинокио“ (2014 – 2015): стопкадър.

На второ място, съвсем обичайно е новодомците да получат прах за пране. Освен чисто практичната страна на този подарък, той е натоварен отново със символично значение. Подарявайки прах за пране, корейците всъщност пожелават умножаване на богатството на семейството: както се разпенва прахът, така да се множат и парите им – лесно, като балончета.

На трето място, като може би най-изненадващия подарък от всички, попада тоалетната хартия. Несъмнено практично насочен, все пак той отново отправя символично пожелание: по същия начин, по който лесно се развива рулото хартия, така и всички начинания на семейството да се развиват благополучно.

Макар изборът на подаръци за нов дом да не се ограничава строго до тези три възможности, има и такива варианти, които за корейците непременно трябва да се избягват. А какви именно са те – в следващата статия…

This Post Has One Comment

  1. Чейс Руменов

    Много хубаво, написано. И разбираемо. Поздравления за добра свършената работа.

Вашият коментар