You are currently viewing Орисниците на корейските барабани от „Самулнори Со Йънг“ омагьосват българската сцена

Орисниците на корейските барабани от „Самулнори Со Йънг“ омагьосват българската сцена

Едва ли съществува по-универсален и красноречив език от този на музиката. Неговата сила преодолява географски и политически граници, пробива езикови бариери и намира своя път до всяко открито сърце. Това препотвърди още веднъж празничният концерт по традиционни корейски барабани на ансамбъл „Самулнори Со Йънг“, който се проведе на 29-ти март в Младежки театър „Николай Бинев“ (София), по повод третата годишнина от създаването на ансамбъла. От изпълнението на фолклорна песен с класически инструменти през ударите на традиционните барабани до последните K-поп хитове – всички сърца в залата биеха в ритъма на Корея.

Празничната програма бе открита с вълнуващо камерно изпълнение на авторската песен „Орисия“, създадена по образеца на традиционните корейски фолклорни песни, която дава и името на концерта. Тя бе изпълнена под съпровод на фагот, китара и дигитално пиано.

След това неудържимите ритми на ансамбъл „Самулнори Со Йънг“ завладяха сцената. Това е единственият ансамбъл на Балканите по самулнори – вид корейска фолклорна музика, а неговият състав е попълнен предимно от преподаватели по корейски език и култура. В жанра самулнори се използват четири ударни инструмента – два направени от метал, символизиращи звуците на небето, и два от кожа, въплъщаващи звуците на земята. Смята се още, че четирите инструмента са обвързани и с различни природни явления: джанггу (барабан във формата на пясъчен часовник) напомня дъжда, куенггуари (по-малък гонг) – гръмотевицата, джинг (по-голям гонг) – шума на вятъра, а бук (цилиндричен барабан) – звуците на облаците.

Произведенията, които прозвучаха на сцената, са представителни за корейската фолклорна музика, възникнала в атмосферата на заедност, която цари в традиционното общество – заедност в труда и в празника. И въпреки че са създадени на хиляди километри от България, със свой собствени специфики и уникални особености, те прозвучаха изключително близко, въздействащо и сплотяващо, а техният еуфоричен заряд изпълни залата. Сред репертоара на ансамбъла се нареждат едни от най-сложните за изпълнение корейски фолклорни песни, които обикновено изискват близо десетилетие усъвършенстване, за да бъдат усвоени напълно, но той е успял да ги овладее майсторски само в рамките на три години.

Участие в концерта взеха също така Детският хор към Корейското училище в София и танцовият състав „Toxic“, който си извоюва място сред финалистите на Световния фестивал по К-поп в Република Корея през 2018 г. Освен това към ансамбъла се присъединиха и студенти от Софийски университет „Климент Охридски“ и от класа на Институт „Седжонг“.

В най-зрелищната част от спектакъла, редом с пъстроцветните народни носии, се превърна танцът със специална шапка с дълга лента на върха, който обедини хип-хоп и брейк денс движения.

Концерта уважиха с присъствието си Н. пр. Джънг Джингю, посланик на Република Корея в България, и проф. Светла Къртева, ръководител на катедра „Кореистика“ на Софийския университет и директор на Институт „Седжонг“. Както редица културни събития през този месец, и това бе посветено на паметта на големия учен и изтоковед проф. Александър Федотов.

Вашият коментар