You are currently viewing Юбилей на Корейското училище в България

Юбилей на Корейското училище в България

На 21-ви декември Корейското училище в България отбеляза своята двадесетгодишнина със запомнящ се концерт и много емоции. Почетни гости на събитието бяха Н. пр. Джънг Джингю, посланик на Република Корея за Република България, и г-жа Ким Миън, консул на Република Корея. От българска страна събитието беше уважено от проф. Светла Къртева, ръководител на катедра Кореистика на Софийския университет и директор на институт „Седжонг“, а също така и от г-жа Снежана Тодорова, съпруга на покойния проф. Александър Федотов.

Тържеството бе открито с официална част, по време на която приветствия изказаха Н. пр. Джънг Джингю, главният учител доц. Ким Со Йънг, както и директорът на Корейското училище – г-н Ким Аел. Н. пр. Джънг Джингю отправи благодарности към учителите за тяхната работа, към децата за тяхното старание, а към техните родители – за оказваната подкрепа. След това награди получиха отличилите се ученици, както и членовете на учителския състав на училището, като специална награда бе присъдена на доц. Ким Со Йънг. А г-жа Снежана Тодорова получи почетен плакет, като израз на благодарност към огромния принос на проф. Федотов за развитието на кореистиката в България.

Събитието продължи с концертна част под надслов „Ариранг“. Това е традиционна корейска песен, смятана често за неофициалния химн на Южна Корея. Създадена преди близо 600 години, днес тя е в списъка за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Именно нея носят в сърцата си корейците по света, вероятно със същите дълбоки чувства, с които българите се отнасят към „Я, кажи ми, облаче ле бяло“. (Един от многобройните варианти на „Ариранг“ можете да чуете тук.)

По време на тази част бяха представени множество традиционни музикални инструменти, автентични танци, ученическо творчество, както и невероятно красиви традиционни дрехи. Учителите зарадваха публиката със спиращо дъха изпълнение на традиционни корейски барабани и със своите неуморни ритми успяха да ни пренесат на стотици километри, дълбоко в традициите на Корея.

Учениците също демонстрираха своите умения във владеенето на различните видове ударни инструменти, като най-малките сред тях изпълниха танц с барабани сого.

Танц с барабани сого

 

Освен това възпитаниците на Корейското училище представиха комична версия на историята за Глупака Ондал, който успява да се ожени за принцеса Пьонганг, дъщеря на крал Пьонгуон, и да стане легендарен генерал, но не без да премине преди това през множество забавни премеждия по усвояване на правилния говор и военните изкуства, изисквани в Двореца. Но Ондал успява да се справи с всички трудности и финалът на историята ни прави свидетели на женитбата на героя с принцесата, по време на която двамата са пременени с пъстрите приказни церемониални одежди, достойни за дворцова сватба. А тя, от своя страна, се превърна в истински празник на сцената.

 

Накрая тържествената вечер бе ознаменувана с общо изпълнение на „Ариранг“ на учителите и учениците от Корейското училище, на което можем да пожелаем само още много бъдещи поводи за такива красиви празници!

Вашият коментар