You are currently viewing Визуално пътешествие из вселената на корейската азбука

Визуално пътешествие из вселената на корейската азбука

Макар и разположени на хиляди километри една от друга, България и Корея споделят една важна историческа особеност, която застава в сърцето на националната идентичност на двата народа. И двете страни даряват на света по една нова азбука – кирилицата и хангъл. Редица културни събития през 2020 – годината, бележеща тридесетгодишнината от установяването на дипломатически отношения между двете държави, честват тези две национални културни богатства. От 20. май до 13. юни изложбата „Буквите на България – азбука на Европа“ представя пред сеулската публика произведенията на тридесет творци на плакатното изкуство от различни страни и континенти, вдъхновени от българските букви. Събитието е плод на съвместните усилия на Международното триенале на сценичния плакат, Фондация „Корея“ и Посолството на Република България в Република Корея.

Сега пък жителите и гостите на София могат да се насладят на ответната изложба – „Плакати и Букви / Хангъл и Кирилица“, организирана от Посолството на Република Корея в България със съдействието на Международното триенале на сценичния плакат и Корейската асоциация за бранд дизайн, както и на столичната галерия „Сан Стефано“. Изложбата представя 19 творби на автори от цял свят, включително България и Корея, вдъхновени от простотата и изяществото на хангъл.

Националният музей "Хангъл" в Сеул

Създадена през 1443 г. по заповед на крал Седжонг, корейската азбука въплъщава дълбоката философия и светогледа на този далечен източен народ, засвидетелстващ уважение към небето, земята и човека. Именно тези величини биват въплътени в изписването на гласните букви, като хоризонталът символизира земята, вертикалът – изправения човек, а точката – слънцето в небесата, заедно вплетени в хармонично цяло. Докато съгласните букви, от своя страна, практически изобразяват положението на говорните органи при произнасянето на съответните звуци.

Националният музей "Хангъл" в Сеул

Музеят на хангъл в Сеул е посветен изцяло на създаването и философията на корейската азбука и разказва за нейната роля в националната история на Корея. Предназначен да замени употребата на китайските йероглифи, хангъл бавно извоюва водещото си място в писмеността на полуострова, улеснявайки днес изучаването на корейския неимоверно много, тъй като 28-те знака представляват същинска азбука, при която един знак съответства на един звук, точно както и в кирилицата. За разлика от логиката на изобразяване на думите в китайския, където всеки знак носи определено свое значение. А първата дума, която обичайно чужденците научават да изписват на корейски, е „хора“, от която се образуват „живот“ и „любов“ – все базисни ценности за корейския мироглед.

Изложбата „Плакати и Букви / Хангъл и Кирилица“ предлага истинско визуално пътешествие във вселената на корейската азбука, събудена през въображението на талантливи автори, които я насищат с реещи се из въздуха небесни храмове, пъстри феери от цветя или минималистични заигравания с изчистения дизайн на буквите. А самите букви изникват отвсякъде в най-разнообразни констелации и съзвучия – разпръснати по ветрилото на загадъчни дами, обрамчващи статуите на крал Седжонг Велики или вплетени във върволици от игра на думи.

Както отбелязва и майсторът на плаката, Божидар Йонов, основател на Международното триенале на сценичния плакат – София, плакатното изкуство въздейства мигновено, грабвайки вниманието на зрителя със своето пъстро и наситено визуално послание, така че и един поглед стига да остави ярки впечатления. Всички изкушени от изложбата, могат да надзърнат в пъстрата вселена на хангъл от 24. до 29. октомври в галерия „Сан Стефано“, при осигурено спазване на всички мерки за социална дистанция и безопасност в ситуацията на COVID – 19. A след този период изложбата ще бъде достъпна онлайн в дигитален формат.

Вашият коментар