You are currently viewing Историята на смелото колибри: културният център “Seoul CoLab for 7 Generations”

Историята на смелото колибри: културният център “Seoul CoLab for 7 Generations”

Какво означава „добър живот“? Дали отговорът е универсален за всички? Може ли човек да го постигне сам и струва ли си да опитва?

Това са въпросите, които вълнуват екипа на културния център „Seoul CoLab for 7 Generations“ („Сеулска съвместна лаборатория за седем поколения“), известен още като „Курикинди център“. Това любопитно име произлиза от южноамериканското народно предание за малката птичка колибри, която не побягва от гората, когато избухва пожар, а прелита неуморно напред-назад, пренасяйки вода в човката си и полагайки всички усилия, за да я спаси, като не се обезкуражава от скромността на приноса си. Докато официалното наименование, “Seoul CoLab for 7 Generations”, обозначава центъра като активно експериментално пространство, където царят ценностите сътрудничество, съвместна работа, съдействие, съсъществуване, а водещата идея е свързана с това, че всяко едно наше решение оказва влияние върху живота на седем поколения напред.

Творческото пространство се ръководи от Центъра за младежки и културни науки към университета Йонсей. Основната му цел е да предлага безопасна и иновативна среда за свободни дискусии и творчески експерименти, както и да осигурява разнообразни възможности за алтернативно образование с акцент върху развиване на базисни практически умения и способности. 

Участниците в Тридесетия международен младежки форум в Сеул (повече за Форума можете да прочетете тук), които работихме по темата „Проучване на универсалния дизайн за приобщаване“, получихме неоценимата възможност да посетим Центъра. Първото нещо, което веднага улови нашето внимание, бе високата степен на интерактивност на средата. Вместо да стоим мирно по местата си и да слушаме лекция за концепцията на Центъра или да ни разведат из него в строги редици по двама, ни бе предложено да участваме в игра по издирване на QR кодове и по този начин се запознахме лично с различните помещения и тяхното предназначение. 

„Курикинди център“ предлага разнообразни образователни занимания за хора от всички възрасти и поради това разполага с различни пространства, готови да посрещнат техните нужди. Сред тях са например Студиото за импровизирани танци, Wood Automata работилница за дърворезба, или творческото пространство Bright Room, проектирано така, че да бъде подходящо за занимания с рисуване специално за младежи с увреждания в развитието. Едно от най-забележителните пространства, което улови вниманието на всички ни, е Goods Common Room помещение, където млади дизайнери, привърженици на етическата мода, рециклират стари дрехи, превръщайки ги в истински произведения на изкуството, подходящи за носене. Вдъхновението за него произтича от трагедията от 2013 г., при която се срутва текстилна фабрика в Бангладеш, причинявайки смъртта на 1 134 души, а основната му цел е да привлече общественото внимание върху ключовите проблеми на експлоатацията и консумеризма. 

Photo: Kurikindi Center

Една част от участниците във Форума изпробваха уменията си в урок по паркур, който се проведе на специално пригодения покрив на Центъра. Това е спорт, който се практикува в градска среда, като включва свободно бягане, катерене и скачане. Той е зареден с потенциала, да предложи нова призма към заобикалящата ни среда в забързания градски живот – вместо като серия от неудобни препятствия, да погледнем на нея като на пространство, отворено за приключения.

Останалите участници се включихме в музикален уъркшоп по традиционни бразилски барабани. Благодарение на талантливия ни учител само в рамките на няколко часа уловихме основите на перкусиите от Бразилия и започнахме да създаваме музика заедно. Философията зад тези уроци се състои именно в отстраняването на елементите на съревнование и амбиция за виртуозност, за сметка на фокусиране върху идеята за заедност при изпълнение на музикално произведение и за чувството на съпринадлежност, което тя носи. В същия дух Центърът организира редовно музикални улични шествия и фестивали.

Всички тези пространства целят поставянето на значими въпроси относно света, в който живеем, и за това, как всеки един от нас може да допринесе, за да се превърне той в по-добро място. Тези въпроси засягат проблемите на екологията и климатичните промени, алтернативните методи за производство на енергия, планирането на бъдещата кариера, борбата с всички видове социални стереотипи през творчески занимания с изкуство, както и необходимостта, да осъзнаваме последствията от нашите действия и избори. А търсенето на отговорите винаги започва от формулирането на правилните и точни въпроси. 

Екипът на Центъра не само организира различни образователни програми, но и неговите членове сами дават пример за това, какво означава да бъдеш активен и да следваш убежденията си на практика. Най-прекрасният случай в това отношение е този на бездомното куче Хюкко, което е било отведено в приют и вероятно е щяло да бъде приспано, ако екипът не му се е притекъл на помощ. Сега Хюкко живее в офиса на Центъра през деня, работейки като официалния талисман на „Курикинди център“, а вечер се прибира вкъщи при новото си семейство.
Това е само малка част от приноса на центъра, вдъхновяващ всички в търсене на по-добър живот, предлагайки им сигурно пространство за дискусии, експерименти и предприемане на действия.

Вашият коментар