You are currently viewing Тридесетият международен младежки форум: културна обиколка на Сеул

Тридесетият международен младежки форум: културна обиколка на Сеул

След пет дни, изпълнени с лекции, дискусии и презентации, участниците на Тридесетия международен младежки форум (прочетете повече за Форума тук) бяхме възнаградени с целодневна културна обиколка на Сеул. Получихме възможност да разгледаме някои от най-популярните туристически забележителности, да се забавляваме с разнообразните дейности и предизвикателства, които екипът на Форума бе подготвил за нас, както и да си направим снимки – купища снимки! – най-добрите от тях са подбрани тук. 

Националният музей на Корея

Нашата дългоочаквана културна обиколка на Сеул започна с посещение на Националния музей на Корея. Това е един от най-големите музеи в страната и несъмнено е задължителна спирка за всички, които се интересуват от история и източни култури. Неговата богата колекция предлага вълнуващо пътешествие из земите на Корея от Старокаменната епоха до Модерността, като цяла експозиционна зала – Галерията за азиатски изкуства, е посветена на впечатляващия обмен и културни смесвания по протежението на Пътя на коприната. 

Националният музей на Корея
Десететажна каменна пагода от храма в Гьонгчонса

Музеят е впечатляващо интерактивен и предлага наистина полезни информационни текстове, въвличащи успешно посетителя в контекста на разглежданите обекти. Една от най-запомнящите се гледки бяха групите от малки деца, насядали в кръг около учителя си и слушащи в захлас историята на своята страна.

За да направи нашето преживяване в Музея още по-интерактивно, екипът на Форума ни предложи да участваме в играта „Търсене на съкровището“, според правилата на която трябваше да следваме карта и дадени указания и да открием конкретни експонати от колекцията. Но в крайна сметка често се отклонявахме от набелязания маршрут, захласнати по впечатляващите произведения на будисткото изкуство или на корейските кралски атрибути на властта. 

Будистка скулптура от Обединеното кралство Шила, началото на 8. век
Златна корона, Шила, края на 5. век

Традиционна кухня

За обяд се настанихме в традиционен корейски ресторант, където се насладихме както на автентичната атмосфера, така и на неустоимата корейска кухня. Опитахме булгоги (тънки мариновани ленти говеждо месо, приготвени на скара), джапче (съдържащо топли прозрачни нудъли и зеленчуци), кимчи пучимге (палачинка от кимчи), различни видове риба и множество допълнителни ястия. 

Дворецът Чангдок

След като си похапнахме вкусно, се отправихме към двореца Чангдок – един от петте дворцови комплекса, построени по времето на династията Чосон. Чангдок е известен още като Източния дворец и е бил едно от любимите места на кралската фамилия. Той е известен със своята традиционна архитектура, постигаща хармония със заобикалящата природна среда. Прекрачвайки прага му, неизбежно се почувствахме като главни герои в историческа корейска драма.

Корейският климат изяви своя характер, показвайки ни всичките си добри и лоши настроения. Въпреки това посещението на двореца бе не по-малко очарователно от очакваното. Екипът на Форума бе подготвил предизвикателство за нас и тук – всеки отбор получи комплект от снимки, които трябваше да пресъздаде, като намери правилното място и точната поза. Ето го забавния резултат!

Оползотворихме свободното си време на територията на двореца не само с приятна разходка из градините му, но и впускайки се в любимото си занимание на Форума – споделянето на различни културни особености и причудливости, характерни за всяка една от участващите страни. А най-много се забавлявахме, докато се опитвахме да учим нови езици. 

Пускане на видеото

Телевизионната кула на Сеул “N”

Нашата културна обиколка завърши на 236 м височина, на върха на Телевизионната кула на Сеул N”, непосредствено под звездите. Въпреки мъгливото време пред нас се разкри порязваща гледка към града. Един бърз съвет за всички, които планират да посетят кулата – не подминавайте тоалетните! Нека тайната на чара им остане изненада, трябва да се отбележи само това, че преживяването наистина си заслужава…

Благодарение на огромния труд, положен от организаторите и екипа, Тридесетият международен младежки форум се превърна в незаменимо и ценно преживяване за всички участници, което ни предостави възможността, да обменим идеи по отношение на значими съвременни проблеми с млади хора от целия свят, да обогатим познанията и възгледите си, да се запознаем с пъстротата на културното разнообразие, да опознаем корейската култура, и най-ценното от всичко – да създадем приятелства за цял живот.

Можете да надникнете в атмосферата, която цареше по време на дискусии и на забавления в нашия отбор, чрез видеото ни, редактирано от талантливия Мартин Арада от Филипините. 

Ние, участниците от България, сме изключително признателни и на екипа на Посолството на Република Корея в България за това, че ни предоставиха възможност, да бъдем част от това незабравимо преживяване! 

This Post Has One Comment

Вашият коментар