You are currently viewing Подаръци табу в Корея

Подаръци табу в Корея

Подарък, опакован в корейски стил.

Подаръци с повод и без повод – кой би се отказал от тях? Малък или голям, подаръкът може да изглежда мълчалив и несъществен, но говори много по-красноречиво, отколкото показва на пръв поглед. Именно поради това към избора му следва да се подхожда внимателно. Подаръци се разменят от незапомнени времена, като всяка култура е изградила своите предписания и забрани, и корейската не е изключение. В предишната статия обърнахме внимание на обичайните подаръци за нов дом и тяхното символично значение. Нека тук разгледаме някои от категоричните табута. Те са обвързани предимно с прастари вярвания и суеверия, но щом като присъстват дори в културните пътеводители за страната, следва да се имат предвид.

Корейците в никакъв случай не си подаряват остри предмети като ножове и ножици. Смята се, че те символизират прекъсването на взаимоотношенията между подаряващия и получателя. Това поверие е популярно както на Изток, така и на Запад.

Обувките също не са добра идея, особено между влюбени. Защото с нови, удобни обувки се бяга бързо и далече – именно от това се опасяват корейците. Вярва се, че ако подариш обувки на любимия си човек, той ще те напусне. Въпреки това в не една корейска драма мъжът изненадва с неустоим нов чифт своята възлюбена и тогава започват бедите…

Devilish Joy (2018): стопкадър.
Devilish Joy (2018): стопкадър.

 

По подобен начин носните кърпички също не са желан подарък в Корея. Смята се, че както и острите предмети, те също ознаменуват разрива в отношенията и са предназначени да попият сълзите след това. А и като цяло вещаят само загуби и неуспехи.

 

Независимо какъв подарък се избере и какъв е поводът, картичката към него никога не бива да бъде надписана в червено. Както в преобладаващата част от източноазиатските страни, така и в Корея червеният цвят се обвързва с ритуали по отдаване на почит към предците. Именно в червено са се изписвали имената на покойниците, а в древните шаманистични практики цветът се е използвал за създаването на защитни амулети. Но червенoто се асоциира най-вече с кръвта и се вярва, че привлича злите духове, ако се използва за името на жив човек.

И накрая, каквото и да се подарява, то никога не следва да е в комплект от четири – най-некъсметлийското число в Корея. То звучи толкова страховито, че обикновено в обществените сгради се прескача при номерирането на етажите и стаите или се обозначава като F (Four) в асансьорите. Тази си съдба четворката дължи на произхода си от китайски йероглиф, който се произнася по същия начин като думата „смърт“. И тъй като една от използваните бройни системи в Корея е китайската, то числото четири е почти табу, а страхът от него дори си има наименование – тетрафобия.

Вероятно строгостта на тези табута отслабва все повече в днешно време, но съобразяването с тях остава въпрос на добри обноски.

С пожелание за много пътешествия до Република Корея и щастливи поводи за подаръци (които да не са остри, надписани в червено или по четири)!

 

Вашият коментар