You are currently viewing Май – месецът на празниците: Република Корея и Денят на детето

Май – месецът на празниците: Република Корея и Денят на детето

Май несъмнено е месец на празници, изпълнен с почивни дни и топло настроение, не само в България, но и в Република Корея. Върволицата от червени дати в календара там също започва с Деня на труда, 1. май, и продължава с някои от най-значимите национални и семейни празници, в които повод за добро настроение ще се намери за всекиго – от Деня на детето, 5. май, през Деня на родителите, 8. май, честването на Рождения ден на крал Седжонг на 12. май и Деня на учителя на 15. май, до Деня на встъпване в зрялост, отбелязван в края на богатия откъм тържества месец.

Празникът, посветен на най-малките, 5. май, е и сред най-отскорошните в Корея. В традиционното конфуцианско общество, изградено върху чувството за синовен дълг и вярност като една от базисните ценности, възрастните се радват на широко уважение и почит, а тяхната дума тежи със силата на закон над по-младите. Наследство от този светоглед се открива и в съвременното корейско общество, с колкото и бързи темпове да се променя то – натъкваме се на него из многобройните етажи на хоноративната система на езика, възрастовата йерархия, както и богатството от обръщения и жестове за изразяване на уважение. И докато Западът пее с все по-силен глас за копнежа си по вечна младост, то колкото по на изток, толкова по-силни и трайни остават идеите за мъдростта и заслуженото социално положение, които идват с иначе неизбежното посребряване на косите и превиване на гърбовете.

Деца в корейската народна носия ханбок

Но на 5. май на почит и внимание се радват най-малките, бъдещето на нацията – именно в този дух се ражда и идеята за празника пред 20-те години на миналия век, по времето на японската окупация, като част от студентските движения за независимост, а целта е бъдещите поколения да се възпитават в свободолюбие и национална гордост. Бащата на детската корейска литература, Панг Чонг-хуан, се превръща и в кръстник на празника, давайки му името 어린이 (Орини), което става нарицателно за дете.

Фотография: „Lotte World“

През 1970 г. Денят на детето е приет за официален празник и неработен ден, което дава на родителите възможност да прекарват повече време със семействата си. И до днес поводът се отбелязва с излети, игри на открито, посещения на зоологически градини или прочутите корейски увеселителни паркове. Организират се също така концерти, състезания, демонстрации по таекуондо и още много забавления, а малчуганите получават подаръци и лакомства.

Фотография: „Lotte World“

И докато в началото на месеца в Корея честват светлите и безгрижни детски дни, то краят на май ознаменува техния завършек за всички пораснали деца, навършващи 19 години, които по този начин стават пълнолетни и пълноправни граждани. На Деня на встъпването в зрялост те биват официално приети в света на възрастните чрез специални обреди, предавани през поколенията от стотици години. Повече за тях – в следващата статия!

Вашият коментар