You are currently viewing Българо-корейско приятелство от първата хапка кимчи

Българо-корейско приятелство от първата хапка кимчи

В България казват, че за да опознаеш някого и да го наречеш свой приятел, трябва да изядеш поне една торба сол с него, защото за това се изисква време, и то най-вече прекарано край трапезата – сърцето на едно семейство и фона на едно приятелство. Неслучайно всеки празник ни заварва край масата и за празничното меню полагаме особени грижи – тема, занимаваща мнозина особено сега, с приближаването на Коледа. Но също така казват, че за вкусове не се спори – те варират от континент на континент и от човек на човек.

Само че когато вкусовете съвпаднат и храната се намеси със своята галеща небцето сила, това е знак, че звездите са се подредили в обещание за истинско приятелство. Тъкмо това са предначертали те за Йоана и Хелън, чиято история започва на два балкона, залепени един до друг, на последния етаж на един обичаен блок в София.

Хелън е родом от Корея, но живее за известно време във Франция и в Канада, преди да реши да се установи в България. Изборът ѝ се спира на нашата страна, след като вижда по телевизията предаване за нея, а след това, по време на почивка тук, се влюбва и на живо в красивата ни природа, спокойния начин на живот и в това, колко любезни са хората. Готвач по професия, тя се занимава с организирането на кулинарни курсове, разкриващи тайните на корейските вкусотии. Именно в нейния дом Йоана се запознава за първи път с корейските гозби и се влюбва в тях от първата хапка.

Йоана е графичен дизайнер, чиито творчески търсения отрано я отвеждат към азиатското изкуство, корейските илюстратори и к-попа. Можем да си представим вълнението ѝ, когато научава, че новите ѝ съседи са носители на същата тази култура. Всъщност първия контакт помежду им осъществяват децата, заиграли се на двата слепени балкона, а скоро след това примера им последват и възрастните.

Някъде там, между първата хапка кимчи и следобедните уроци по корейската азбука хангъл, между експериментирането с люти храни и мариновани копринени буби и неуморния ентусиазъм на Хелън, да представя корейската култура по всички възможни пътища, но и същевременно да учи колкото се може повече за българската, се заражда едно истинско и крепко приятелство. От посетител на кулинарните курсове, през помощник в ресторанта за бързо хранене Cup&Roll, Йоана се превръща в неизменен спътник и в най-новия и амбициозен проект на Хелън досега – ресторанта Cup&Roll Center, който се намира в сърцето на София, недалеч от НДК.

Cup&Roll Center е създаден като мост между българската и корейската култура, който разкрива чара на Корея през всички изкуства, докато традиционното и съвременното си подават ръка. Запомнящият се дизайн е вдъхновен от корейските традиционни карти за играта go-stop, к-попът звучи от големите екрани и машината за караоке, красиви корейски носии ханбок очакват посетителите за проба и снимки, и разбира се и най-вече, корейската храна, приготвена с много грижа, е в готовност да завладее всички сетива.

Йоана е „българският глас“ в проекта, както сама споделя. Тя първа опитва корейските ястия и помага за адаптирането им към българските вкусове. Но се оказва, че посетителите са напълно отворени към възможността, да опитват нови и непознати неща, и дори никак не се плашат от пикантността на корейската кухня. Всичко в менюто е изпипано в детайли и винаги красиво поднесено. Хелън и Йоана потвърждават впечатлението, което човек добива от корейското кино и литература, че колкото по на изток, толкова по-индиректни и обрани откъм думи са хората, но толкова по-красноречиво оставят да говорят своите дела и жестове. Така например корейците не биха се впуснали да изливат чувствата си в дълги обяснения, но биха положили специални усилия, да ги разкрият през малки жестове на внимание, като старателното приготвяне на кутия с домашна храна и красивото ѝ оформяне в симпатични фигурки. По същия начин вниманието и грижата си личат както на трапезата в дома на Хелън, така и на всяка маса, пред гостите на ресторанта.

В навечерието на Нова година Хелън си пожелава да успява и занапред да представя корейската култура по все повече различни начини и през все повече събития, докато Йоана си мечтае най-сетне да посети далечна Корея, и то в компанията на Хелън. Можем само да им пожелаем да осъществят мечтите си и да продължават все така да ни предоставят възможност, да се наслаждаваме на корейската култура и храна!

Вашият коментар