You are currently viewing Денят на основаването на корейската нация – от митичното минало към успешното настояще

Денят на основаването на корейската нация – от митичното минало към успешното настояще

4352-та годишнина от основаването на корейския народ бе отбелязана на 3. октомври и в България с празничен прием в хотел „Хилтън“, София. Негов домакин бе Н. пр. Джънг Джингю, посланик на Република Корея в България. А това важно събитие за корейската история, обявено за един от националните празници на страната, бе почетено от посланици, дипломати, парламентарни представители, корейски граждани, пребиваващи в България, както и български гости, обединени от желанието, да заявят своята подкрепа.

Снимка: Посолство на Република Корея в България

Както гласи митът за основаването на корейския народ, на далечната дата 3. октомври 2457 г. пр. Хр. небесните двери се разтварят, за да пропуснат Хуанунг – синът на бога на небесата – който копнее да заживее на земята, сред хората. А повече от век по-късно, през 2333 г. пр. Хр., неговият син, Тангун, полага основите на първото корейско царство – Коджосон. Това събитие е било отбелязвано в продължение на дълги години като земеделски фестивал, свързан с есенния урожай и ознаменуващ раждането на корейския народ, докато не бива обявено за официален национален празник през 1909 г.

Снимка: Посолство на Република Корея в България

Водейки началото си от това далечно и митично минало, историята на корейския народ разпростира своите летописи над повече от четири хилядолетия, обсипани с епизоди на трудности и периоди на слава и величие, проследяващи превръщането на Република Корея в една от най-развитите страни в света днес, както посочи и Н. пр. Джънг Джингю в своята приветствена реч. През годините Корея е претърпявала войни, глад и бедствия само за да се въздига отново всеки път като феникс и да се радва днес на икономическо благополучие, политическа стабилност и културен разцвет, разпростиращ се лавинообразно из целия свят. Не твърде отдавна, едва през 60-те години на миналия век, Република Корея е смятана за една от най-бедните страни в света. А днес тя е тринадесетата най-голяма икономика в глобален план. Осен това към момента Корея е официален член на клуба „30 – 50“ – група от държави с население над 50 милиона и брутен вътрешен продукт над 30 000 щатски долара.

Снимка: Посолство на Република Корея в България

В своето приветствие Н. пр. Джънг Джингю обърна внимание на факта, че се намираме в навечерието на 30-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Република Корея, водещи началото си от 1990 г. През тези почти три десетилетия двете нации са извървели дълъг път, изграждайки стабилни взаимоотношения като предпоставка за бъдещо разширяване на икономическото и индустриалното сътрудничество. Тази възможност е била обсъдена неотдавна, по време на официалната визита на министър-председателя на България, Бойко Борисов, придружен от Н. пр. Джънг Джингю, в Корея. Там той е бил приет от корейския президент Мун Дже-ин, а предмет на тяхната среща са били такива важни теми като привличането на корейски инвестиции в България, увеличаването на бизнес възможностите, разширяването на партньорството както в сферата на търговията и индустрията, така и в полето на образованието и културата.

Отбелязвайки Деня на основаването на корейската нация, двете държави също така отпразнуваха своето дългогодишно приятелство, отправяйки поглед към съвместното бъдеще, изпълнени с общи планове, взаимно доверие и желание за практическо сътрудничество.

Вашият коментар