Финалът на конкурса за лого по случай 30 години дипломатически отношения между Република Корея и Република България

Финалът на конкурса за лого по случай 30 години дипломатически отношения между Република Корея и Република България

Дългоочакваните резултати от Конкурса за лого по случай тридесетата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Република Корея и Република България, обявен от Посолството на Република Корея в България и Министерството на външните работи на Република България, бяха оповестени на тържествена церемония в хотел „Хилтън“, София, на 20.12.2019 г.

Снимка: Посолство на Република Корея в Република България

В продължение на един месец 195 участници от България и Корея са изпратили своите предложения за лого, което да ознаменува юбилейната дата. Международното жури, разгледало техните проекти, се състои от осем членове – по четирима от двете държави. От българска страна с нелеката задача са се заели г-н Христо Полендаков, генерален директор „Двустранни отношения“ и директор на дирекция „Азия, Австралия и Океания“ към МВнР, г-н Петко Драганов, посланик на Република България в Република Корея, проф. Албена Спасова от Националната художествена академия, и г-жа Снежана Йовева-Димитрова, директор на Държавния културен институт към министъра на външните работи. Република Корея е представена от проф. Ча Тейънг от университета Суoн, скулптура г-н Канг Юнмиън, г-н Джънг Джингю, посланик на Република Корея в Република България, и г-жа Со Юнджи, директор на отдела по публична дипломация към Министерството на външните работи на Република Корея.

Снимка: Посолство на Република Корея в Република България

Големият победител в конкурса е Ивайло Тодоров, който получи наградата от грамота и ваучер на стойност 5000 лв. Неговото отличие бе връчено от г-н Георг Георгиев, заместник-министър на външните работи на Република България. Концепцията на Ивайло Тодоров черпи вдъхновение от флаговете на двете страни, обединявайки ги в нов и уникален символ. Второто място си поделят Диана Шингарова, Георги Павлов, Косара Томова и Джу Хангьол. Всеки от тях получава грамота и ваучер на стойност 1000 лв.

Лого от Диана Шингарова. Снимка: Посолство на Република Корея в Република България
Лого от Джу Хангьол. Снимка: Посолство на Република Корея в Република България
Лого от Георги Павлов. Снимка: Посолство на Република Корея в Република България
Лого от Косара Томова. Снимка: Посолство на Република Корея в Република България

Често срещан мотив сред предложените проекти са знамената на двете страни, както и българската и корейската рози. Цветовете на българския трикольор традиционно се обвързват със свободата и духовността, символизирани от бялото, живописната природа на България, представена от зеленото, и кръвта на националните герои и жертви, загинали за страната, запечатана в червения цвят. Корейският флаг също носи богата символика, заключена както в избора на цветовете, така и в триграмите, обрамчващи централния кръг. Белият цвят на фона се свързва с мир и чистота, докато синият и червеният полукръг препращат съответно към положителните и отрицателните вселенски сили, обединени в хармония и баланс по модела на ин и ян. Четирите триграми, от своя страна, символизират природните елементи небе, луна, земя и слънце, а тяхното значение препраща към такива концепции като справедливост, мъдрост, жизненост и плодородие. Както българската маслодайна роза се е превърнала в емблема на България, така и цветето хибискус, известно още като корейска роза, е прието за национално цвете на Република Корея. Там то се нарича 목근화 (моккънхуа), а името му означава „вечност“ или „неизчерпаемо изобилие“.

Именно под знака на логото, изработено от Ивайло Тодоров, и с надежда за неизчерпаемо изобилие, трайност и плодотворност в развитието на отношенията между Република Корея и Република България, предстои да се проведат множество празнични събития през 2020 г., част от богатата културна програма, с която ще бъде ознаменувана юбилейната година от установяването на дипломатическите връзки между двете страни. А високият интерес към конкурса е показателен за ентусиазма и искреното желание, добрите взаимоотношения между двете страни да се поддържат и развиват и за в бъдеще.

Снимка: Посолство на Република Корея в Република България

This Post Has 5 Comments

 1. Веселин

  Честито на победителя и всички наградени! Не знам как и къде е подадена информация за организирането на конкурса, но явно нещо не е помислено. При търсене в интернет под КОНКУРС ЗА ЛОГО не излиза нищо. Едва с търсене „конкурс за лого по случай 30 години дипломатически отношения между Република Корея и Република България“. Организаторите определено са се лишили от възможността за повече участници.

 2. Гошо

  Тотал щета. Следващия път в който организирате публичен конкурс обявете журито предварително, за да се знае компетентността им от хората, които биха изгубили безвъзвратно времето си за да участват. И бъдете достатъчно съобразителни да намерите хора, които реално си имат представа от графичен дизайн и брандинг и могат да журират адекватно подобен конкурс, вместо произволни „културни“ личности събрани от кол и въже.

 3. Magda Tynio

  Awsome post and straight to the point. I am not sure if this is actually the best place to ask but do you folks have any ideea where to get some professional writers? Thank you

 4. erotik

  This is really interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your web site in my social networks! Kelsy My Lorelei

Вашият коментар