You are currently viewing Финалът на конкурса за лого по случай 30 години дипломатически отношения между Република Корея и Република България

Финалът на конкурса за лого по случай 30 години дипломатически отношения между Република Корея и Република България

Дългоочакваните резултати от Конкурса за лого по случай тридесетата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Република Корея и Република България, обявен от Посолството на Република Корея в България и Министерството на външните работи на Република България, бяха оповестени на тържествена церемония в хотел „Хилтън“, София, на 20.12.2019 г.

Снимка: Посолство на Република Корея в Република България

В продължение на един месец 195 участници от България и Корея са изпратили своите предложения за лого, което да ознаменува юбилейната дата. Международното жури, разгледало техните проекти, се състои от осем членове – по четирима от двете държави. От българска страна с нелеката задача са се заели г-н Христо Полендаков, генерален директор „Двустранни отношения“ и директор на дирекция „Азия, Австралия и Океания“ към МВнР, г-н Петко Драганов, посланик на Република България в Република Корея, проф. Албена Спасова от Националната художествена академия, и г-жа Снежана Йовева-Димитрова, директор на Държавния културен институт към министъра на външните работи. Република Корея е представена от проф. Ча Тейънг от университета Суoн, скулптура г-н Канг Юнмиън, г-н Джънг Джингю, посланик на Република Корея в Република България, и г-жа Со Юнджи, директор на отдела по публична дипломация към Министерството на външните работи на Република Корея.

Снимка: Посолство на Република Корея в Република България

Големият победител в конкурса е Ивайло Тодоров, който получи наградата от грамота и ваучер на стойност 5000 лв. Неговото отличие бе връчено от г-н Георг Георгиев, заместник-министър на външните работи на Република България. Концепцията на Ивайло Тодоров черпи вдъхновение от флаговете на двете страни, обединявайки ги в нов и уникален символ. Второто място си поделят Диана Шингарова, Георги Павлов, Косара Томова и Джу Хангьол. Всеки от тях получава грамота и ваучер на стойност 1000 лв.

Лого от Диана Шингарова. Снимка: Посолство на Република Корея в Република България
Лого от Джу Хангьол. Снимка: Посолство на Република Корея в Република България
Лого от Георги Павлов. Снимка: Посолство на Република Корея в Република България
Лого от Косара Томова. Снимка: Посолство на Република Корея в Република България

Често срещан мотив сред предложените проекти са знамената на двете страни, както и българската и корейската рози. Цветовете на българския трикольор традиционно се обвързват със свободата и духовността, символизирани от бялото, живописната природа на България, представена от зеленото, и кръвта на националните герои и жертви, загинали за страната, запечатана в червения цвят. Корейският флаг също носи богата символика, заключена както в избора на цветовете, така и в триграмите, обрамчващи централния кръг. Белият цвят на фона се свързва с мир и чистота, докато синият и червеният полукръг препращат съответно към положителните и отрицателните вселенски сили, обединени в хармония и баланс по модела на ин и ян. Четирите триграми, от своя страна, символизират природните елементи небе, луна, земя и слънце, а тяхното значение препраща към такива концепции като справедливост, мъдрост, жизненост и плодородие. Както българската маслодайна роза се е превърнала в емблема на България, така и цветето хибискус, известно още като корейска роза, е прието за национално цвете на Република Корея. Там то се нарича 목근화 (моккънхуа), а името му означава „вечност“ или „неизчерпаемо изобилие“.

Именно под знака на логото, изработено от Ивайло Тодоров, и с надежда за неизчерпаемо изобилие, трайност и плодотворност в развитието на отношенията между Република Корея и Република България, предстои да се проведат множество празнични събития през 2020 г., част от богатата културна програма, с която ще бъде ознаменувана юбилейната година от установяването на дипломатическите връзки между двете страни. А високият интерес към конкурса е показателен за ентусиазма и искреното желание, добрите взаимоотношения между двете страни да се поддържат и развиват и за в бъдеще.

Снимка: Посолство на Република Корея в Република България

Вашият коментар