You are currently viewing „Шофьорът на такси“: Голямата История и нейните „малки“ персонажи

„Шофьорът на такси“: Голямата История и нейните „малки“ персонажи

„Шофьорът на такси“: Голямата
История и нейните „малки“ персонажи

Година: 2017

Режисьор: Чан Хун

Участват: Сон Канг-хо, Томас Кречман  

Жанр: исторически, екшън, драма

Кога: 11.11.2018 г. – 18 часа

или 14.11.2018 г. – 18 часа

Къде: Дом на киното, София

Май, 1980 г., провинция Куанджу, Южна Корея – това е епицентърът на натрупващото се недоволство към управляващото военно правителство, обхванало страната. Това е моментът на избухване на така нареченото Въстание в Куанджу, останало в историята със своите мащаби и поразяваща жестокост, изправила едни срещу други мирни граждани и въоръжени военни части. Място на смели мечти и още по-смели действия: студентски протести, улични изригвания и кръвопролитни сблъсъци. Време на затворени университети и обсипани с призиви улици, на революционен дух и устрем. Когато смехът на тихите семейни вечери е накъсван от писъци и куршуми. Когато домашният уют е взривен от пожара на недоволството.

Именно към това опасно време и място се отправяме със старото, но все още вярно служещо такси на Ким Ман-соп – беден сеулски шофьор, който се грижи за малката си дъщеря и не може да пропусне сгоден случай да заработи няколко допълнителни уона. А виновникът за безумно смелото пътешествие е Хинцпетер – немски журналист, пристигнал в Южна Корея, който не познава местния език, но е решен да се добере до далечната провинция на всяка цена и да осветли съдбоносните събития с прожекторите на международното внимание.

Изображение: стопкадър.

Ще успее ли този необичаен тандем да проникне през границите на Куанджу, строго охранявани от военните части, и да изпълни своята мисия? И още по-важното, ще съумее ли да прекрачи бариерите на езиково и културно неразбирателство? Ще надскочи ли разединяващите полюси на преследване на лични цели и грижи, за да се обедини в името на съпричастието към нещо по-голямо и по-значимо?

Изображение: стопкадър.

Във филма на Чан Хун, обявен за най-касовия корейски филм за 2017 г., ходът на Голямата История бива прорязан от личните траектории на обикновените „малки“ хора, които в действителност са нейният двигател. По този начин Историята бива въплътена в лицето на студента Дже-шик, мечтаещ да стане известен музикант; на местния шофьор Хуан Те-сок, който се грижи както за прехраната на семейството си, така и за ранените при сблъсъците, макар по този начин да рискува собствения си живот; на журналиста Чои, раздвоен между дълга, да разкрива истината пред света, и страха от началниците си…

Как един чуждестранен репортер и един обикновен таксиметров шофьор, въоръжени само със стара кола и ръчна камера, ще се справят със задачата, да направят историята на Въстанието в Куанджу достояние на целия свят? Разберете във филма по действителен случай „Шофьорът на такси“, част от програмата на „Седмица на корейското кино – 2018“, организирана от Посолството на Република Корея в България.

Вашият коментар