You are currently viewing Небе, вятър, звезди и поезия рисуват портрета на един поет

Небе, вятър, звезди и поезия рисуват портрета на един поет

„Портрет на един поет“

Година: 2016
Режисьор: И Джун-ик                                      Участват: Канг Ха-нъл, Пак Чонг-мин
Жанр: исторически, биографичен, драма
Кога: 03.09.2020 г. – 21 часа
Къде: Открита сцена „Охлюва“, Морската градина в Бургас

 

“Портрет на един поет“ повдига завесата към един от най-мрачните периоди в корейската история – този на японската окупация, продължила от 1910 до 1945 г., през която корейският полуостров е под управлението на Япония. Пресъздавайки неговата мрачна и тягостна атмосфера, лентата неслучайно е решена в черно и бяло, но за сметка на това предлага богата палитра от емоции и младежки устрем. В своите три преплитащи се нишки тя изприда живота на младия поет Юн Донг-джу (в ролята – Канг Ха-нъл), белязан от тежки обстоятелства и върволица от трудни избори.

"Портрет на един поет": стопкадър.

Първата нишка проследява последните години от Втората световна война, които той посреща в затвора, обвинен в революционна дейност, на фона на сякаш безкрайно проточващия се разпит, завъртял се в порочен кръг, от който нищо не обещава спасение. Втората ни връща в неговите младежки години, изпълнени с неутолима жажда за книги, творчество и себедоказване, както и може би най-извечното и присъщото за тази възраст – желанието, да промениш света. Докато третата прорязва предишните две в кратки мигове на откъсване от непоносимата действителност, когато всичко притихва, за да прозвучи поезията, уловена от писалката на Юн Донг-джу в небето, вятъра и звездите… Тях поетът избира за заглавие на стихосбирката си.

"Портрет на един поет": стопкадър.

Но има ли място поетичното слово в свят на безизходност и всекидневни битки за живот и запазване на личното и националното достойнство? Търсенето на спасение в света на поезията не е ли бягство пред лицето на отговорността и дълга към действителността? Тези терзания измъчват младия поет през целия му кратък творчески път. Разкъсван от старата дилема: изкуство за самото изкуство или изкуство, подчинено на други цели, Юн Донг-джу все пак нито за миг не се разколебава в силата на словото не просто да откъсне човек от тегобите на деня, а да преобрази света.

"Портрет на един поет": стопкдаър.

Филмът разкрива романтизма и сантименталността на тази възраст и това поколение, без сам да изпада в сантименталности. Богат на исторически факти, той позволява да надзърнем в историята на така далечния Изток, за да открием революционния патос, жертвоготовността и непримиримия дух, дълбоко познати ни от собствената ни възрожденска литература. Казват, че това, което неизбежно се губи при превода, е поезията, но ето все пак едно от най-известните стихотворения на Юн Донг-джу в оригинал, в превода на английски на К. Ричърдс и С. Ричърдс, направен още през 1941, и един опит за превод на български.

Светлината на звездите огрява поезията на Юн Донг-джу с неизменното си присъствие. Именно под звездите могат да гледат филма жителите и гостите на Бургас в рамките на „Вечери на корейското кино“, организирани от Посолството на Република Корея в България.

Вашият коментар